Frescati Utbildning

Guide i Solna och Stockholm

Speciell pedagogisk förmåga och stor entusiasm för ämnet
Det är sådant som deltagare efter en guidning ofta säger är kännetecknande för mitt sätt att guida. För mig är varje grupp och varje guidning unik. Vilka är ni? Vad vill ni få ut av guidningen? Har ni några speciella önskemål? Det är frågor som jag ställer innan jag möter en grupp. NCC, Solna stad och Stiftelsen Isaak Hirschs Minne var några av kunderna under 2018. Jag anlitas även av privatpersoner, konstföreningar, pensionärsföreningar, hotell och resebolag.

Historia, arkitektur, konst, grönområden och stadsförändring
I skärningspunkten mellan dessa ämnen finns min kompetens. Det gör guidningarna både breda och djupa. De stora sammanhangen är viktiga men det är ofta detaljerna som deltagare skrattar åt, funderar på och kommer ihåg.

16 guidningar att välja bland - fråga gärna efter mer information
- Albano - en ny stadsdel i Nationalstadsparken trots protester
- Bellevue, Norrtull och Hagastaden - från idyllen till framtidsstaden
- Bergshamra - en stadsdel i Solna som man inte sätter sig på
- Röda bergen och Torsplan - en resa genom arkitekturhistorien
- Gamla stan - judiskt liv under 1700- och 1800-talen
- Hagaparken - för både folk och kungliga
- Hagastaden - stadsförändring som går att se och ta på
- Hjorthagen och Norra Djurgårdsstaden - energistaden då och nu
- Huvudsta och Råsunda - två sidor av klassamhället för 100 år sedan
- Järva - vikingabyar, trafikkarusell och vinhotell
- Karlbergs slott, Rörstrand och Atlas - från stormakt till industrination
- Norra begravningsplatsen - vad en grav kan berätta om ett liv och en tid
- Olle Olsson Hagalund-museet - konstnären, idyllen och miljonprogrammet
- Solna - från förort till stad på kort tid
- Solna i konsten och litteraturen
- Ulriksdals slottspark - lager på lager av parkhistoria.

Boka en föreläsning på plats hos er
Guidningarna går också att paketera som föreläsningar. Solna Hembygds-förening beställde för något år sedan en föreläsning om konstnären Olle Olsson Hagalund. Aktuella föreläsningsuppdrag handlar om Kungliga nationalstadsparken, stadsutvecklingen vid Järva krog samt vad en jämförelse av stadsbilden i Huvudsta och Råsunda kan berätta om det svenska klassamhället 1918.

Det började med Hagaparken
Sedan 2010 kan jag se hur efterfrågan på guidningar i Hagaparken har ökat kraftigt. Jag lyfter fram människorna som skapade parken i slutet av 1700-talet. Vilka var Gustav III:s visioner och idéer? Vilka var det som med sina händer omformade platsen vi upplever som en "naturlig" plats? Genom att låta dem komma till tals blir det möjligt att levandegöra historien så att den angår oss här och nu. Jag märker att deltagarna uppskattar det.

Expert på Solnas åtta stadsdelar
Olika typer av uppdrag som guide i Solna stad har gett mig en unik erfarenhets- och kunskapsbas att stå på. Kan du guida en grupp i buss under några timmar och visa Solna ur så många infallsvinklar som möjligt? Kan du lyfta fram vissa teman på Norra begravningsplatsen? Kan du ge en bild av klassamhället för hundra år sedan genom att jämföra Huvudsta och Råsunda, och det per cykel? Svaret är ja!

I Stockholm var Hagastaden startpunkten
Att leda grupper genom platsen där Solna och Stockholm så påtagligt integreras är mycket inspirerande. Den nya staden andas energi och framåtanda, men ställer också frågor om för vilka den byggs. Hagastaden är en av mina arbetsplatser i Stockholm sedan några år tillbaka. Efterfrågan har gjort att jag nu även guidar i exempelvis Bellevueparken, Gamla stan och Norra Djurgårds-staden.

Mer än 10 år med Frescati Utbildning
Jag är ämnesläraren i historia, religionskunskap och svenska som blev fortbildningsansvarig, marknadskommunikatör, försäljningschef, konferensproducent, moderator och utbildningskonsult. Kreativt målfokus med sinne för både helhet och detaljer är kännetecknande för det jag har gjort på olika arbetsplatser. 2008 var det dags att kasta loss och starta eget!

Firman finns ett stenkast från Armfelts Frescati
Gustaf Mauritz Armfelts Villa Frescati har fått ge namn åt området med Bergianska trädgården, Naturhistoriska riksmuseet och Stockholms universitet som kända riktmärken. Det är också namnet på mitt företag. Det hela startade med Gustav III som under sin italienska resa på 1780-talet besökte staden Frascati sydöst om Rom. Tillbaka i Sverige gav han platser runt Brunnsviken italienska namn. Ett a blev till ett e och så hade Sverige kommit lite närmare Italien.

Frescati Utbildning är en enskild firma godkänd för F-skatt
Jag är medlem i Företagarna Solna. Jag är också medlem i bland annat Haga-Brunnsvikens vänner, Moderna Museets Vänner, Naturskyddsföreningen, Samfundet S:t Erik, Solna Hembygdsförening och Svenska Historiska Föreningen.

Michael Karlsson

Cykelguidning genom klass-samhället

Huvudsta byggdes för arbetare och Råsunda för tjänstemän. Skillnaderna var stora. På cykel letar vi efter spår av klassamhället som för hundra år sedan byggdes in i Solnas stadsbild. Lördagen den 8 juni kl 13.00-15.00. Start: Skytteholmsvägen/Hannebergsgatan. Anmälan: info@frescatiutbildning.se. Pris: 120 kr.

Upptäck Norra begravnings-platsen

En innehållsrik guidning genom den äldsta delen av Norra begravningsplatsen. Jag väljer ut både välkända och okända gravar som berättar om kärlek, ambitioner, ideal, social-grupp och religion. Poesi och konst får hjälpa till att beskriva känslorna av sorg, saknad och hopp. Lördagen den 15 juni kl 13.00-15.00. Start: Grind 3 vid Solna kyrkväg mittemot Solnadals Värdshus. Anmälan: info@frescatiutbildning.se. Pris: 120 kr.

Varje torsdag i juli i Hagaparken

2018-04-18-17.15.36_preview.jpeg Genom grindarna till Haga slott ser man Ekotemplet som Gustav III lät uppföra som en utomhusmatsal. Varje torsdag i juli kl 13.00-14.15 visar jag den norra delen av Hagaparken. Guidningen utformar jag så här. Start: Framför Koppartälten. Pris: 120 kr. Anmälan: info@frescatiutbildning.se.

Träffa Olle Olsson Hagalund

fullsizeoutput_40.jpeg Konstnärshemmet i Hagalund är en av Solnas många pärlor. I samarbete med Solna stad visar jag Olle Olsson Hagalund-museet. Boka en visning genom mig. Priset är 2 500 kr för en grupp på max 18 personer. Det går att även att beställa fika. Olle Olsson Hagalund gjorde många självporträtt. "Målaren och änglarna" finns att se på museet.

Månadens röst

"Det tog mig fyra år att måla som Rafael, men en livstid att måla som ett barn." Pablo Picasso

Månadens två böcker

1. Katarina den stora och Gustav III. En månad i S:t Petersburg, Magnus Olausson.
2. Peterhof, Nina Vernova och Vadim Znamenov.
Det är roligt att ha besökt Peterhof där Gustav III bodde under sitt besök i S:t Petersburg 1777.

Frescati Utbildning - Michael Karlsson
www.frescatiutbildning.se - info@frescatiutbildning.se - 0706648026

Logga in Hemsida från Lawebb Logga in