Frescati Utbildning

Utbildningskonsult, moderator och guide

2008 startade jag Frescati Utbildning. Jag har 30 års erfarenhet av utbildning, marknadsföring och försäljning som lärare, utbildnings- och metodutvecklare, marknadskommunikatör, försäljningschef och konferensproducent.

Skolan är mitt kunskapsområde. Jag följer noga vad som händer inom förskola, grundskola, gymnasieskola och vuxenutbildning. Åt Skolforum, Sveriges största utbildningsmässa, har jag sedan 2008 producerat en mängd utbildningsprogram inom olika ämnen och områden. Åt Stockholms stad ledde jag 2013 en workshop om att utveckla stadens arbete med sfi, studieväg 1. 2015 utvärderade jag ett läromedel åt Liber AB. Utifrån ett antal kvalitativa intervjuer kunde jag presentera en rapport som förlaget har använt både som beslutsunderlag och i marknadsföringen. UR beställde 2016 ett kunskaps-underlag till kommande program i serien Lärlabbet om integration, rasism och värdegrund. På facebooksidan Social klass i skolan samlar jag kunskap om vad vi bör känna till för att kunna minska effekten av social klass på elevens lärande och livsmöjligheter. Jag läser just nu Layal Kasselias Wiltgrens bok Etnicitet som resurs i skolan.

Kreativt målfokus med sinne för både helhet och detaljer kännetecknar mig som moderator. "Du har en fin förmåga att skapa energi i rummet och kommunikation mellan talare och deltagare. Dina frågor gör innehållet ännu starkare och tydligare. Din nyfikenhet smittar av sig", sa en uppdragsgivare efter genomfört uppdrag. Åt Skolforum har jag modererat flera samtal och debatter, bland annat med författaren Lena Andersson och läsambassadören Anne-Marie Körling. 2014 valde många besökare att lyssna på debatten Hur höjer vi lärarlönerna? mellan arbetsmarknadens parter. 2016 ledde jag seminariet Våga prata om klasskillnader i skolan! För att bryta mönster och ge alla elever samma chans. Jag har varit moderator åt Teknologisk Institut på konferensen Ny- och ombyggnation av skolmiljöer 2015. Åt Företagarna Solna ledde jag 2016 ett frukostsamtal med närings- och innovationsminister Mikael Damberg.

Historia, arkitektur och stadsplanering intresserar mig. Jag är leg lärare med en kandidatexamen i ämnet. En viss helgd har sedan århundraden vilat över Hagaparken. Hagaparken som offentlig plats under första delen av 1900-talet är titeln på kandidatuppsatsen. Jag guidar i Solna stad med ett speciellt fokus på kommunens gränser mot Stockholm och Sundbyberg. En grupp sa så här efter avslutad guidning i Hagaparken: "Alla var urnöjda. Det var en toppguidning. Du har en speciell pedagogisk förmåga och dessutom drivs du av egen entusiasm för ämnet!". Nytt för 2016 är att jag även guidar i Olle Olsson Hagalund-museet. På facebook-sidan Guidningar i Solna och Stockholm kan man läsa om gatunamnen i Hagastaden, tullhusen vid Norrtull, den röda färgen i Olle Olsson Hagalunds målningar och mycket annat.

Firman finns vid Brunnsviken i Solna stad. Ett stenkast från Gustaf Mauritz Armfelts Villa Frescati. Villan har fått ge namn åt hela området med Bergianska Trädgården, Naturhistoriska riksmuseet och Stockholms universitet som kända riktmärken. Det hela startade med Gustav III som under sin italienska resa på 1780-talet besökte staden Frascati sydöst om Rom. Ett a blev till ett e och så hade Sverige kommit lite närmare Italien.

På bloggen samlar jag texter om sådant jag funderar på. Där finns bland annat ett utdrag ur kandidatuppsatsen och en beskrivning av vapenbilderna på Ulriksdals slott. Några av de senaste texterna är Det man värderar skyddar man - om att guida för ett mer hållbart samhälle, Läromedel - skolans strykpojke och Ny stadsträdgårdsmästare och ny grönplan i Solna.

Frescati Utbildning är en enskild firma godkänd för F-skatt. Jag är medlem i Företagarna och vice ordförande i styrelsen för Företagarna Solna. Jag är också medlem i Haga-Brunnsvikens vänner, Historielärarnas Förening, Samfundet S:t Erik, Solna Hembygdsförening och Svenska Historiska Föreningen.

Michael Karlsson

twitter-bird-light-bgs.png wordpress-logo.png

Upptäck din stad

Årets nyhet är en guidning som startar vid Vanadisplan och slutar framför Nya Karolinska Solna med utsikt över Hagastaden. Läs mer om denna guidning med fokus på kulturhistoria, arkitektur och stadens förändringar. 2016 var det många som uppskattade guidningen från Roslagstull, via Norrtull till Norra Stationsgatans unika fabriks- och kontorskvarter. Boka en guidning på info@frescatiutbildning.se.

Ulriksdals slottspark - ett grönt vardagsrum

Lovport.jpg Ulriksdal är en pärla som är värd att upptäcka! Följ med på en timmas vandring med fokus på slottsparken då, nu och i framtiden.

Haga mitt i Nationalstadsparken

Koppartälten drar till sig blickarna i Hagaparken. Vårt svar på Hyde Park och Central Park - det är Hagaparken. Så här lägger jag upp en timmas guidning i parken. Du får en kombination av natur, arkitektur, historia och nutid kryddad med kungligheter.

Frescati Utbildning - Michael Karlsson
www.frescatiutbildning.se - info@frescatiutbildning.se - 0706648026

Logga in Hemsida från Lawebb Logga in