Frescati Utbildning Frescati Utbildning

Konst

konstvandringen genom Norra Djurgårdsstaden stöter vi på en pärlplatta på en ny förskola, ett vattenspel av Jeppe Hein och ett förgyllt äppelskrott av Kirsten Ortwed. Vart man än tittar ser man ett konstverk i stadsdelen med Kungliga nationalstadsparken som närmaste granne. Här blir en fasads gestaltning och en detalj i corten på ett avloppsgaller något intressant att uppleva. Vi tittar på hur Norra Djurgårdsstadens konstnärliga utformning förhåller sig till Ferdinand Bobergs gasklockor, Stockholms mest spännande arkitektur och Ulf Nordfjells landskapsdesign.

Konstvandringen genom Hagastaden bjuder också på många möten med konstverk av olika slag.

Alla mina stadsvandringar har ett eller flera stopp vid både kända och okända konstverk. Jag letar efter detaljer som är lätta att missa och det händer då och då att deltagare säger att "jag går förbi här nästan varje dag och har aldrig sett det".

En av mina personliga favoriter är detaljrikedomen på Molins fontän i Kungsträdgården. På stadsvandringen Vattenstaden Stockholm pekar jag ut Näcken, han som med sitt fiolspel lockar människor att göra sådant som de kanske inte borde. Samtidigt läser jag Erik Johan Stagnelius Näcken. Det brukar bli en sådan där tät stämning som jag som guide vill skapa.

Frescati Utbildning - Michael Karlsson
www.frescatiutbildning.se - info@frescatiutbildning.se - 0706648026