Frescati Utbildning Frescati Utbildning

Våra bostäder

Så har vi bott i Stockholm under 800 år

Det sägs att vi har världens bästa bostäder, men det är något relativt nytt. I början av 1900-talet var situationen den motsatta; en tredjedel av alla stockholmare var trångbodda och hälften av bostäderna saknade vatten och avlopp. Den här föreläsningen handlar om hur och varför våra bostäder har genomgått en sådan dramatisk utveckling.

Vi börjar på 1300-talet på Gråmunkegränd i Gamla stan och avslutar uppe i Norra tornen i Hagastaden. På vägen hinner vi med att bocka av belysning, uppvärmning och kökens utformning. Vi jämför vardagsrummen på Ulriksdals slott och i ett barnrikehus nära Roslagstull. Viktiga personer för berättelsen är Anna Lindhagen, Per O. Hallman och Sven Wallander.

Ordet "hem" var ett av 1800-talets med laddade ord. Bostadsfrågan diskuterades av sociala reformatorer, stadsplanerare, läkare och arkitekter. Genom att förbättra bostäderna skulle samhället bli bättre, sundare och renare. Bostadsfrågan är 150 år senare fortfarande het. Vem bestämmer vad som ska byggas och för vem byggs det nya Stockholm?

Frescati Utbildning - Michael Karlsson
www.frescatiutbildning.se - info@frescatiutbildning.se - 0706648026